GOPS w Łużnej rozdał blisko 25 ton żywności
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Łużnej przekazał nieodpłatnie mieszkańcom Gminy Łużna blisko 25 ton żywności, pozyskanej z krakowskiego Banku Żywności w ramach realizowanego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa - podprogram 2019.
Celem programu było zapewnienie mieszkańcom pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących. Dystrybucja żywności prowadzona była od stycznia do września 2020 roku.
Pomocą żywnościową objęte zostały osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód nie przekroczył 200% kryterium dochodowego określonego w ustawie o pomocy społecznej tj. 1402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej oraz 1056 zł w przypadku osoby w rodzinie.
Z programu skorzystało 173 rodziny z Gminy Łużna. Średnio każdego miesiąca dla mieszkańców przygotowywano 500 paczek. W ramach realizacji zadania do pojedynczego mieszkańca trafiło 48,6 kg żywności, do całych rodzin nawet 535 kg.
W celu usprawnienie procesu dystrybucji, żywność która znajdowała się na paletach pakowana była do pojedynczych paczek przez pracowników GOPS w Łużnej. Przy wydawaniu żywności pomocy udzielili strażacy ochotnicy ze wszystkich jednostek OSP z terenu Gminy Łużna - OSP Biesna, OSP Bieśnik, OSP Łużna, OSP Mszanka, OSP Szalowa oraz OSP Wola Łużańska. Transport żywności dla osób znajdujących się w kwarantannie zapewniali druhowie z OSP Łużna.
Zestaw dla pojedynczej osoby objął artykuły spożywcze w łącznej ilości 48,6 kg. W skład zestawu weszły:
1) artykuły warzywne i owocowe - groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,12 kg, buraczki wiórki 1,05 kg, powidła śliwkowe 1,80 kg, sok jabłkowy klarowany 4 l
2) artykuły skrobiowe - makaron jajeczny 4,50 kg, makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg, ryż biały 3,00 kg, kasza gryczana 1,50 kg, herbatniki maślane 0,80 kg,
3) artykuły mleczne - mleko UHT 7 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,00 kg,
4) artykuły mięsne - szynka drobiowa 2,70 kg, pasztet wieprzowy 0,48 kg, filet z makreli w oleju 1,53 kg,
5) cukier - cukier biały 4 kg,
6) tłuszcze - olej rzepakowy 4 l,
7) dania gotowe - gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg
Zadanie realizowane było we współpracy z partnerem lokalnym - Parafią pw. Świętej Królowej Jadwigi w Gorlicach.